Askel tulevaisuuteen – Digiovi-kulunvalvonta ja Idemian biometrinen tunnistautuminen

08 maaliskuun, 2023

Tunnistautumisen ja kulunvalvonnan yksi merkittävimmistä globaaleista trendeistä on biometrisen tunnistautumisen suosion kasvu. Älypuhelimien myötä arkipäiväistynyt biometrinen tunnistautuminen on kasvavassa roolissa myös kulunvalvonnan kehityksessä. IDcontrolin Digiovi-kulunvalvontajärjestelmä onkin integroitu maailman johtavan biometrisen tunnistamisen toimijan, Idemian, laitteiden kanssa saumattomaksi kokonaisuudeksi.

IDcontrol on aloittanut kattavan teknologiayhteistyön Idemian kanssa. Yhteistyön ytimessä on Idemian tarjoamien erittäin turvallisten biometrisen lukijoiden integroiminen Digiovi-kulunvalvontajärjestelmään. Idemian tuotekehityksen vahvuudesta kertoo esimerkiksi oma salausalgoritmi, joka takaa tuotteiden tietoturvan.

Tapasimme Idemian Pohjois-Euroopan aluejohtajan John Lawsin kanssa ja keskustelimme turvallisen tunnistamisen ja kulunvalvonnan kehityksestä:

Idemia tunnetaan erityisesti kontaktittomasta biometrisestä tunnistautumisesta, onko tämä teknologia seurausta COVID-19 -pandemiasta?

John Laws: Itse asiassa kontaktiton biometrinen tunnistautuminen on ollut vahvasti nouseva trendi jo ennen pandemiaa. Syitä tähän on monia, ennen kaikkea biometrisen tunnistautumisen turvallisuus ja helppokäyttöisyys. Älypuhelimet ovat tehneet esimerkiksi kasvojen tai sormenjäljen tunnistamisesta kiinteän osan jokaisen ihmisen arkipäivää. Pandemia toki kiihdytti tarvetta erityisesti kontaktittomalle tunnistautumiselle.

John Laws ja Markku Raitanen kertovat IDcontrolin ja Idemian yhteistyöstä

Miksi siirtyä kontaktittomaan biometriseen tunnistautumiseen ja kulunvalvontaan?

John Laws: Kulunvalvontajärjestelmä ei voi enää olla ajanmukainen ilman mahdollisuutta biometristen lukijoiden liittämiselle, tämä on selvä kehityssuunta markkinassa. Esimerkiksi Idemian Wave-lukijat ovat helppokäyttöisyydessään erittäin sopivia kulunhallintasovelluksiin: ovi tai kulkuportti aukeaa kirjaimellisesti kädenheilautuksella! Kasvojentunnistus on yhtä helppokäyttöinen teknologia kulunvalvonnassa.

Entä yksityisyydensuoja ja GDPR, onko biometrinen tunnistaminen mahdollista tehdä niitä kunnioittaen?

John Laws: Tämä on erinomainen kysymys. Lyhyt vastaus on: kyllä. Idemia on kehityksen kärjessä tietoturvallisuudessa. Lukijamme eivät tallenna esimerkiksi kasvo- tai sormenjälkikuvia palautettavassa muodossa ja vahva salaus suojaa tietoja. Toinen merkittävä innovaatiomme liittyy kasvojentunnistukseen. Lukijamme ei lue kasvoja ennen kuin henkilö on osoittanut aikomuksensa käyttää ovea tai porttia, johon lukija on liitetty. Eli esimerkiksi ohikulkijoiden kasvoja ei lueta lainkaan. Näin varmistetaan lupa biometrisen tunnistautumisen tekemiseen. Tiedämme, että yksityisyydensuoja on tärkeä yhteiskunnallinen puheenaihe esimerkiksi Suomessa ja Skandinaviassa, ja aiheesta kiinnostuneiden kannattaa tulla kuuntelemaan lisätietoja tästä aiheesta webinaariimme IDcontrolin kanssa.

Miten luonnehtisit yhteistyötänne IDcontrolin kanssa?

John Laws: IDcontrol on ensimmäinen paikallinen kumppanimme Suomessa. Alkanut yhteistyö on vakuuttanut meidät heidän teknisestä osaamisestaan ja halusta rakentaa pitkäaikaista aitoa kumppanuutta. Heidän panostus esimerkiksi teknisen henkilökunnan kouluttamiseen järjestelmiimme on ollut esimerkillistä, ja he pystyvät tukemaan paikallisia käyttäjiä paikallisella kielellä. Esittelemme lisää yhteistyötämme webinaareissamme, kuten esimerkiksi integraatiota Digiovi-kulunvalvontajärjestelmään.

Yhteistyö Idemian kanssa on uutta Pohjoismaissa, mutta IDcontrolilla on kokemusta Idemiasta jo aiemmin, IDcontrolin toimitusjohtaja Markku Raitanen?

Markku Raitanen: Idemia on meille tuttu Etelä-Afrikan ja muista viennin projekteistamme. Yhteistyömme tuo Idemian tuotteet asiakkaidemme saataville kaikkialla.

Entä miten IDcontrol näkee Idemian biometrisen tunnistautumisen tulevaisuuden kulunvalvonnan markkinoilla?

Markku Raitanen: Digiovi-kulunvalvontajärjestelmä jatkaa kehitystään markkinoiden monipuolisimpana kulunhallintaratkaisuna, Idemian erinomaiset biometrisen tunnistautumisen lukijat ovat tärkeä osa tarjoamiamme teknologiavaihtoehtoja. Kiitän Idemiaa loistavasta tuesta yhteistyömme alussa, jonka myötä olemme voineet nopeasti omaksua uuden teknologian asiakkaidemme eduksi. On selvää, että biometrinen tunnistautuminen on merkittävästi kehittyvä ja nouseva osa kulunvalvontaa ja rakennusten turvallisuutta. Markkinan tulevaisuus näyttää valoisalta.

Kiinnostaako biometrinen tunnistautuminen ja sen tuomat mahdollisuudet kulunvalvonnassa? Tule mukaan webinaarisarjaamme! Julkaisemme lisätietoja webinaarista sosiaalisessa mediassamme.

Tutustu tästä Idemian lukijoihin IDcontrolin nettisivuilla.