Keski-Suomen Pelastuslaitos

19 elokuun, 2019

Keski-Suomen Pelastuslaitos: 47 toimipistettä, 1200 henkilöä, tuhansia elintärkeitä pelastuslaitteita – UHF-tunnistaminen ja inventointi luotettavasti

Yksi pelastusajoneuvo saattaa sisältää satoja erilaisia pelastuslaitteita, esimerkiksi savusukeltajan kasvosuojia. Pelastustoimessa käytettävillä laitteilla on jokaisella oma huoltovälinsä, ja toiminnan varmistamiseksi laitteet täytyy tunnistaa luotettavasti. IDcontrolin toimittaman UHF-sirupohjaisen tunnistusjärjestelmän myötä pelastushenkilöstö voi luottaa siihen, että laitteisto on asianmukaisesti ylläpidetty vaativia tehtäviä varten.

IDcontrolin tunnisteiden ja digitaalisen järjestelmän avulla seurataan esimerkiksi, missä laitteet ovat, tunnistetaan yksittäiset laitteet ja havaitaan vuosihuollon tarve. Luotettava inventointi on kalustonhallinnan perusta.

-Inventointiratkaisu näkyy ja tulee näkymään koko henkilöstömme arkipäivässä. Olemme parhaillaan koulutusvaiheessa, jossa järjestelmää otetaan käyttöön täydessä laajuudessaan, kertoo Jaakko Heinonen Keski-Suomen Pelastuslaitokselta.

Kun optinen tunnistaminen ei riitä

Keski-Suomen Pelastuslaitoksen päättäessä kehittää pelastuslaitteiston inventointia ja hallintaa haasteena oli löytää tarpeeksi pienikokoisia UHF-tunnistamisen laitteita. IDcontrolin tarjoama ratkaisu valittiin tarjouskilpailun perusteella.

-Meillä on 47 toimipistettä, joissa työskentelee noin 1200 henkilöä, ja heillä on käytössään tuhansia pelastuslaitteita. Pelastustilanteessa osaavan henkilöstömme apuna toimivat laitteet ovat toimintamme kulmakivi, ja laitteiden toiminta voidaan taata vain asianmukaisella ylläpidolla, Heinonen sanoo.

Esimerkiksi savusukeltajien varusteet joutuvat kestämään kuumuutta, savua ja kulumista, joten optisten tunnisteiden, kuten viivakoodien käyttäminen ei ole mahdollista. Tunnistamisen ratkaisuksi valittiin UHF-tunnistaminen, lukijaksi Panmobil Ecco+ ja tunnisteiksi Lintag, SlimFlex Mini ja Bricktag. Soveltuviin laitteisiin tunnistustavaksi valittiin viivakoodi ja Datalogic 2D -lukijat.

-Olemme testanneet eri vaihtoehtoja yhdessä IDcontrolin kanssa, ja yhteistyö on ollut erittäin positiivinen kokemus. IDcontrol on auttanut meitä sovittamaan järjestelmän erityisesti pelastuslaitoksen tarpeisiin. Olemme saaneet heiltä tukea ja apua, Heinonen kertoo.